Fysiotherapie
Inleiding
Fysiotherapie (of kinesitherapie) is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.
De fysiotherapeut doet een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.
Werkwijze
Een bezoek aan de fysiotherapeut gaat altijd op afspraak, al is sinds 1 januari 2006 geen verwijzing van de arts meer nodig.
Door middel van een intakegesprek en een bewegingsonderzoek wordt de klacht eerst in kaart gebracht. Bij het bewegingsonderzoek wordt bepaald welke bewegingen wel of niet uitgevoerd kunnen worden en welke bewegingen pijn veroorzaken. Zo kan de fysiotherapeut bepalen of er reden is om met fysiotherapie te beginnen.
Nadat de klacht is geanalyseerd en de fysiotherapeut besluit om een behandeling te starten, dan wordt er eerst een behandelplan opgesteld. Hierbij kan worden gekozen voor verschillende therapievormen zoals bijvoorbeeld bewegingstherapie, massage en fysische therapie.
Vergoeding
Fysiotherapie wordt uitsluitend vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Als u geen aanvullende verzekering heeft, dan betaald u de behandelingen zelf.
Kinderen tot 18 jaar en cliënten met “chronische indicaties” vormen een uitzondering. Zij komen geheel of gedeeltelijk in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. U kunt uw polis raadplegen of dit bij uw zorgverzekeraar navragen.