Sporttherapie
Inleiding
Om sporters, naast de standaardbehandeling, terug te brengen op topniveau, worden in deze praktijk oefenschema’s gemaakt en trainingsprogramma’s opgebouwd.
Daarbij besteden wij aandacht aan de vijf grondvormen van bewegen: kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Wij werken hieraan door training, isokinetisch testen en trainen, tapen en bandageren, het opstellen van revalidatie-programma’s en behandelplannen. Indien nodig kunnen wij ook voedingsadviezen geven.
Ook voor chronisch zieken kunnen wij een behandelplan opstellen, waarbij wij gebruik kunnen maken van ergometrie.
Werkwijze
Door middel van een intakegesprek en een bewegingsonderzoek wordt de blessure eerst in kaart gebracht. Om later herhaling van de blessure te voorkomen is het noodzakelijk om ook het sportpatroon van de sporter door te nemen. Als er twijfel is over ernst van de blessure, wordt eerst een arts geraadpleegd.
Nadat de blessure is geanalyseerd kan een behandelplan worden opgestart. Om tot een volledig herstel te komen kan, door gebruik te maken van trainingsapparatuur, de belastbaarheid worden opgevoerd. Naarmate de mogelijkheid tot belasting toeneemt kan er sport specifiek worden getraind.
Het is hierbij de taak van uw sporttherapeut om duidelijk de grenzen van de belastbaarheid aan te geven. Bij hervatting van de sportactiviteiten kan eventueel gebruik worden gemaakt van beschermende middelen. Als u de sport weer volledig kunt uitoefenen zit de taak van de sporttherapeut er meestal op.
Vergoeding
Sporttherapie wordt als algemene fysiotherapie uitsluitend vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Als u geen aanvullende verzekering heeft, dan betaald u de sporttherapie zelf.
Kinderen tot 18 jaar en cliënten met “chronische indicaties” vormen een uitzondering. Zij komen geheel of gedeeltelijk in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Raadpleeg hiervoor uw polis of zorgverzekeraar.